slaapkenner welkom Het slaapkenner netwerk

Wat is het verschil tussen koudschuim, traagschuim en pocketveringmatras?

Drie soorten kernen

Er zijn drie hoofdsoorten matraskernen te onderscheiden:

  • Schuim
  • Latexschuim
  • Pocketvering

Matrassen met een kern van schuim

Matrassen van schuim bestaan al sinds de jaren 50. Sinds die tijd zijn er veel verschillende schuim ontstaan. Tegenwoordig wordt meestal een van de volgende soorten schuim gebruikt:

  • Polyetherschuim
  • HR-schuim
  • Visco-elastisch schuim, ook wel traagschuim, NASA-schuim, warmteschuim en tempur

Latex of schuim?

Latexschuim wordt gemaakt van natuurlijke en/of synthetische latex. De vloeibare latex wordt tijdens de productie opgeschuimd. Vandaar de naam latexschuim.

Matrassen met een kern van latexschuim

Latex is een natuurproduct dat wordt verkregen uit de rubberboom.
Latex matrassen hebben een hoge veerkracht en conformeren zeer goed. Latex is erg zwaar materiaal waardoor het aan te bevelen is twee losse matrassen te gebruiken bij een tweepersoonsbed. Deze zijn eenvoudiger te keren en te draaien.

De levensduur van een latex matras is zeker 10 jaar.

Matrassen met een kern van metalen veren

Al lang worden metalen veren als kern voor matrassen gebruikt. Tegenwoordig vragen veel klanten naar een pocketveringmatras al dan niet in combinatie met een boxspring; een zeer populaire combinatie.

Binnenveringmatrassen hebben gemeen dat ze zeer goed ventileren. Het ligcomfort is goed tot zeer goed afhankelijk van het type en de hoeveelheid en soort metalen veren.

Er zijn twee soorten binnenveringmatrassen:

  • Bonellvering
  • Pocketvering

Bonell vering

Een matras met Bonellvering telt 110 veren per vierkante meter die zijn verbonden door een metalen spiraal. Aan de kanten wordt een stalen band gebruikt om het matras bij elkaar te houden. Het matras ventileert zeer goed en heeft een goede vochthuishouding. Zoals alle binnenveringmatrassen kan het wel wat kouder aanvoelen. Het ligcomfort is goed.